Klik op  de afbeelding om naar de website "wwww.keetjes.nl" te gaan
 
Voeding
Onze labradors krijgen uitsluitend vers vlees voeding.
Vijf jaar geleden ben ik helemaal gestopt met brokken voor onze eigen honden. Een jaar ervoor begon ik met versvleesvoeding voor Ollie, die letterlijk en figuurlijk niet goed in zijn vel zat. Hij kon doordat hij twee gescheurde kruisbanden had niet meer zoveel wandelen en bewegen als hij wilde, en hij had huid en vacht problemen. Ik besloot hem op vers voer te zetten, hij werd mijn BARF-pionier. Het verorberen van karkassen vergt tijd en inspanning, waar hij plezier aan beleefde. Zo werden zijn maaltijden zijn ‘uitjes’. Het was geweldig om te zien hoe snel hij behendig werd met de herten ribben en hazenrug. Hij ontwikkelde nieuwe vaardigheden, of liever, die ontwaakten in hem. Van oorsprong zit het vers eten er natuurlijk in bij de hond.
 
 
Omdat hij er beter uit ging zien en zich zichtbaar ook mentaal beter voelde, ging ik ook anderen overzetten van brokken op vers vleesvoeding. Ik vond (en vind!) het geweldig om te zien hoe de laabs elk hun eigen voorkeur hebben (de een eet geen wild en is extreem dol op lamstongetjes, sommigen eten geen gevogelte karkassen met organen er nog in en bij allemaal is de zalm favoriet). Soms moet ik zelf met de zaag of een bijl het proviand bewerken voordat ik het in goede porties voor de roedel heb. Ze zitten dan allemaal in opperste aandacht om mij heen, elk op hun eigen plek. Eten is zo een echt avontuur! In tegenstelling tot de brokken, die binnen een vloek en een zucht verorberd zijn.
 
 
Maar zeker zo belangrijk als het plezier en het leermoment met de maaltijden van gevarieerde pluimage, is het effect op de gezondheid. Om te beginnen op vacht en huid, en dus ook oren. Maar ook maag-darm problemen komen vrijwel niet meer voor in de roedel. Het lijkt magie, maar eigenlijk is het heel logisch: door gezond te voeden, en dus door te voeden wat bij het dier past van oorsprong, neemt het herstellend vermogen en de weerstand toe.
 
 
Een hond is een van oorsprong een roofdier, een carnivoor. Net als de wolf, zijn het gebit en darmstelsel van de hond gemaakt om vlees en botten te verwerken. Daarom eten onze laabs, carnivoren, vers en rauw vlees en vis.
Hun ontbijt bestaat uit vlees (lams of runderpens, en een afwisseling van vlees soorten. 's Avonds wordt er gebarft (Barf staat voor “Bones and Raw Food” of “Biologically Appropriate Raw Food”). Op het menu staan vis en vlees met graten/botten: Voornamelijk zalmen (lijven en/of) koppen, haring, makreel en sardines. Kip, hert, lamsribben, karkas van eend, kip, parelhoon en konijn en hazenruggen. Alle vlees en vis is RAUW, zoals de prooi in de natuur. Aan het menu wordt nog wat groente en fruit toegevoegd.
 
 
Wishstone puppies krijgen na de eerste drie weken van uitsluitend moedermelk, geleidelijk steeds meer aanvulling van gemalen vlees. Zorgvuldig samengesteld en door ons zelf gemalen zodat we precies weten wat ze binnen krijgen. 
Vanaf week zeven voer ik ze ook sprotjes en vervolgens hele rauwe haringen.
Voor mensen die toch graag (gedeeltelijk) brokken willen voeren thuis, adviseren wij een gezonde, goede brok.
 
 
Voor meer informatie over vers voeren en zelf gezond eten maken voor je hond, verwijs ik naar “ Voer voor Carnivoren” van Tannetje Koning (dierenarts) ISBN 9059113543 Uitgeverij Aspekt.
Tannetje Koning werkt als dierenarts in Otterlo: Natuurlijk Gezondheidscentrum voor Dierenwwwcentrumoase.nl

 

Keetjes

Gezonde voeding & snacks
Alles voor je hond